Ako raňajkujeme a návyky
úryvok z knihy Varenie pre úspešnú ženu , MUDr.Tatiana madarászová
Ako raňajkujeme? Návyky. .
Zväčša nezdravo. Napriek nárastu počtu ľudí so záujmom o zdravší životný štýl, neustále dominujú staré konzervatívne názory.
a.) V prípade raňajok prevláda názor, že deň treba začínať bohatými a hutnými raňajkami. Zvyčajne je to chlieb natretý maslom, k tomu šunka, paprika, rajčina a bodku urobí kakao alebo káva. Ďalšou podobnou alternatívou je praženica, párky, paštiky, syry a podobne.
b.) Je tu ale aj opačný extrém. Veľkú skupinu tvoria ľudia, ktorí si vypestovali návyk ráno nejesť. Deň začínajú čiernou kávou a cigaretou.
c.) Veľa ľudí počas svojho života zistilo, že im ťažké raňajky robia zažívacie ťažkosti alebo odoberajú vitalitu. Preto sa naučili raňjkovať ľahko stráviteľné jedlá- ovocie, cereálie, šťavy, zeleninu......, alebo si nalačno vypijú čaj a raňajkujú neskôr, po 10-11hodine
d.) V praxi sa stretávam aj so skupinou ľudí, ktorí uznávajú určitý životný štýl, ktorého súčasťou je aj špecifické stravovanie. Nezriedka u niektorých osôb zachádza poňatie správnej výživy do absurdných podôb. Miesto toho, aby im výživa pomáhala, im naopak škodí.
Ako raňajky (či iné denné jedlá) praktizujeme, je závislé na mnohých faktoroch. Tie majú vplyv na vytvorenie našich návykov. V podstate, čo sa týka stravovania, sme v zajatí našich návykov. Ľudia si návyky vypestovali v rôznych obdobiach života. Avšak väčšinu návykov a návykov k určitým typom jedál si prinášame z detstva.
Čo je vlastne návyk?
Návyky a to nie len stravovacie, sa vytvárajú v mozgu. Sú následkom (výsledkom) opakovania určitých podnetov a činností. Návyky sú vlastne akési automatizmy- pamäťové vzorce konkrétnych aktivít, spôsobov konania, myslenia alebo cítenia v našom mozgu.
Opakovaním konkrétnych činnosti vzniknú v mozgu akési kvázi vychodené chodníčky. Počas týchto procesov sa uvoľňujú v mozgu určité hormonálne substancie, tzv. neuromediátory (napr. dopamín, serotonín, oxytocín, endorfíny ....). Tieto na prebiehajúce podnety navodzujú príjemné pocity, čo býva najpodstatnejším podnetom k stabilizácii návyku. Príjemné pocity sú dôvodom, prečo na návykoch lipneme, nechceme sa ich vzdať a meniť ich. Návyky pôsobia ako droga. Návyky sú vlastne naše individuálne spôsoby, akými pristupujeme k rôznym udalostiam v našom živote ( stravovanie, obliekanie, hygienické návyky, rôzne rituály.... .) Tieto návyknuté spôsoby idú v súlade s existujúcimi postupmi v našom mozgu. Tieto sme si priebežne počas života vytvorili opakovaným prežitím týchto udalostí. Od detstva si takto opakovaním činností návyky sústavne vytvárame. Napríklad chodiť na WC, zdraviť, jesť príborom, hygienické návyky, upratovať, chodiť do školy, ...... Stačí, že určitý podnet urobíme viac krát a v mozgu sa spustí proces vytvorenia návykovej štruktúry, k zápisu do dlhodobej pamäte. Týmto sa opakované aktivity automatizujú. Stávajú sa rutinou. V mozgu sa to deje preto, lebo je to pre nás užitočné. Automatické reakcie vykonávame podvedomo, bez úsilia sústredenia sa a tým mozog šetrí energetické zdroje. Toto býva dôvodom, prečo nám v týchto prípadoch mozog diktuje zotrvávať na starých vyskúšaných chodníčkoch. Po starom to ide bez námahy, cítime dobre, isto a bezpečne.
Ale vráťme sa späť k stravovaniu. V rodinách, v ktorých sme vyrastali, sa udržiavali určité stravovacie zvyklosti. Aj krajina a životný štýl, ktorým žijeme, nám ponúkli tradičné jedlá alebo aj lahodné chute kuchyne z iných krajín. Vplyvom konzumovania chutí, ktoré si vyberáme v závislosti aj od zdravotného stavu, podľa toho aké máme chute, či podliehame trendom, či osvete o životnom štýle, sme si vytvorili aktuálne návyky. V závislosti od návykov si volíme náš jedálniček.
Zhrnutie: Pri konzumácii jedla, na ktoré máme vypestovaný návyk, sa cítime príjemne a šťastne. Aj vtedy, keď ide o zdraviu škodlivé jedlo. Napriek tomu, že o škodlivosti vieme (niekedy aj nie), mávame probém zmeniť to a vzdať sa príjemnej dobroty.
Čo stým?: Mozog nás núti pokračovať v udržiavaní starých zvyklostí. Preto je ťažké sa odhodlať urobiť zmenu. Zmena je sprevádzaná veľkou neistotou. Sme na vážkach, či je zmena vôbec vhodná. A mávame dokonca problém vybrať si jednu z množstva možností, ktoré môžeme pre zmenu podniknúť. V takýchto prípadoch je vhodné vyhľadať spoluprácu s odborníkmi, ktorí sa venujú tejto problematike. Odborníkov je veľa a aj rôznych poradenských štýlov a názorov. Novou metódou je koučing.
Koučing neradí, ale vychádza z princípu, že každý človek vo svojom hlbokom vnútri vie, čo je pre neho- ako pre individualnu bytosť najvhodnejšie. Nedostatok času a málo koncentrácie na seba samého nás vedú k tomu, že sa zanedbávame a ničíme (poškodzujeme si zdravie). Doťahujeme to tak ďaleko, že sa nám v tele niečo pokazí. Žiaľ až choroba, bolesť, kozmetická vada, výsmech okolia, nezáujem partnera, konflikty...a podobne, nás motivujú k tomu, aby sme začali niečo konať. Koučing ponúka štrukturovanú spoluprácu k tomu, aby človek podnikal nie len vtedy, keď je k zmene dotlačený. Pomáha roztočiť kolotoč podnikavého života a nastoliť harmóniu so sebou samým a okolím. Podnecuje tvorivosť v hľadaní rôznych možností riešení a motivuje zmeny realizovať.