Čo znamená pojem životospráva
MUDr.Tatiana Madarászová , zo série článkov: Z mojej praxe
Čo znamená pojem „ Životospráva“.
S väčšinou klientov pracujeme nie len na zmene stravovacích návykov ale celkovo, na zmenách v životospráve.
Za mojej praxe som sa opakovane stretla, že pojem životospráva ľudia veľmi často stotožňujú s pojmom výživa alebo si myslia, že životospráva znamená zdravá výživa. Pojem životospráva, je však významovo komplexnejší.
Životospráva je súbor zásad a pravidiel na zachovanie života, čiže samotnej existencie ľudského tela, na upevnenie zdravia a predchádzanie chorobám.
Zahŕňa zásady:
výživy (I)
pohybového režimu (II)
oddychu (III)
psychohygienu (IV )
osobnú hygienu (V)
Zdravá ( správna.....) životospráva znamená spôsob žitia, pri ktorom má človek, ako individuálna bytosť optimálnu výživu, patričný pohyb aj primeraný oddych, vie zvládať záťažové psychické situácie a dodržiava hygienické normy. Všetko za účelom udržania rovnováhy systémov v našom tele, aby sa nerozvíjali poruchy funkcie orgánov, často vedúce až k ich poškodeniam. Poruchy funkcie aj poškodenia sa prejavujú ako ochorenia. Za života ste to určite okúsili.
To, že ochorieme, väčšinou znamená, že sme niekde niečo nedodržali.
V uvedenej tabuľke sú uvedené najčastejšie chyby
I. Vo výžive:
1 |
Prejedanie sa |
Nadmerné porcie jedál a celkový denný príjem vysoko prekročený |
2 |
Nevhodný prísun dávok jednotlivých zložiek potravín |
Nadmiera jednoduchých cukrov- sladkosti, dezerty, koláče, sladené nápoje. Priveľa jedál s obsahom zložitých uhľohydrátov s vysokým GI ( potraviny z bielej múky- pečivá, chleby, koláče, cestoviny, biela ryža, kukuričný škrob ) Celkovo nadmerný príjem bielkovín – mäso, mäsové výrobky- paštiky, údeniny, vajcia, mlieko a mliečne výrobky- syry, tvaroh, smotana, jogurt.. Nadmiera živočíšnych tukov- prevažne z bravčového mäsa a údenín, tučných mliečnych výrobkov, maslo Malý príjem tekutín- vody Pre malý príjem čerstvého ovocia a zeleniny dostávame málo vlákniny, málo vitamínov |
3 |
Nesprávna skladba jedál |
Príliš ťažké raňajky. Skoro žiadna večera. Zložité prekombinované a len tepelne upravené jedlá. Veľa chodov naraz. Málo surovej stravy. Málo pestrá strava- opakujú sa stále tie isté potraviny, pričom niektoré nie sú do jedálnička vôbec zaradené. |
4 |
Nevhodná frekvencia príjmu |
Príjem potravy 1-2x denne, hladovanie počas dňa, večer vyjedanie chladničky aj ťažká večera |
5 |
Chemické preťaženie |
Prechemizované potraviny- chemicky stabilizované, farbené, chemicky hnojené a ošetrované plodiny, neumyté Nadmiera alkoholických nápojov- pivo, víno ....aj tvrdý alkohol Syntetické vitamíny, lieky |
II. V pohybovom režime:
1 |
Málo pohybu |
Sedavé zamestnanie. Posledný telocvik na škole, potom žiadne športové aktivity. Hýbanie typu cardio, so zvýšením pulzu a dychovej frekvencie takmer vôbec. Denne vysedávanie pri počítači a televízore alebo reštauráciách a pohostinstvách. Prevážanie sa autom. |
2 |
Jednostranná záťaž |
Buď pri výkone manuálneho zamestnania alebo pri výkone prác v domácnosti a záhrade. Stereotypia určitých úkonov často opakujúcich vo vynútených polohách. Nerovnomerná záťaž. Iné svalové partie sú bez pohybovej aktivity. |
3. |
Nárazová záťaž s preťažením |
u ľudí, ktorí žijú sedavým spôsobom života, teda netrénovaných, prevažne počas dovoleniek – lyžovačka, bruslenie na ľade, ťažká vysokohorská túra..... |
4 |
Preťažovanie |
Sústavné prílišné preťaženie buď u ľudí nadmerne športujúcich a vrcholových športovcov. Alebo u manuálne pracujúcich ľudí s ťažkou fyzickou záťažou. Ide o nadmerné zaťažovanie až vyčerpávanie len určitých partií, a iné ostávajú naopak v nečinnosti. |
III. Nedostatky v oddychu
1 |
Málo spánku |
Nedodržiavanie optimálnej dĺžky 6-10 hodín, je to individuálne |
2 |
Poruchy spánku |
Nespavosť, prebúdzanie sa počas spánkových cyklov, násilné prebúdzanie budíkom |
3 |
Prepínanie sa |
Pri woorkolizme- človek stále pracuje, nevie skončiť, neoddychuje, nepozná víkendy, nechodí na dovolenky, nestrieda činnosti. Ľudia sa prepínajú aj vtedy, keď majú tendencie určité činnosti stoj čo stoj dorobiť. Často- krát pre niečo ponocujú- niekedy pre povinnosti ( učenie na skúšky, ..) alebo pre zábavu ( dopozerať film, nočný podnik, diskotéka...) a nemajú čas to druhý deň dospať. Alebo doháňajú zameškané a termínované veci na poslednú chvíľu aj keď nevládzu . |
4 |
Nevyužívanie a neznalosť relaxačných techník |
Denne prekonávame bežnú alebo nadmernú fyzickú a psychickú záťaž . Po nej by mala nastať regenerácia fyzická aj psychická. Ľudia sa počas dňa veľa krát zastavia, ale spôsobmi, ktoré nestačia na dostatočnú relaxáciu. Existuje veľa techník, pri ktorých nabieha účinnejší relax. ( rôzne masáže a rôzne balneoterapeutické či iné fyzioterapeutické prístupy, meditačné a iné relaxačné techniky). |
IV. Medzery v psychohygiene:
1 |
Extrémne záťaže stresom, emóciami |
Častý a intenzívny stres. Nevedomé vytváranie stresových situácií. Problémy so spracovaním stresových situácií. Podliehanie emóciám. Miesto riešenia problémov ich emocionálne prežívanie a zaťažovanie okolia emotívnymi prejavmi. |
2 |
Komunikačné šumy |
Výrazné medzery v komunikačných zručnostiach vedúce k neporozumeniam až konfliktom. Neschopnosť aktívne počúvať. Ťažkosti s dostávaním kritiky. Agresívny alebo pasívny ( submisívny) typ správania v komunikácii. |
3 |
Neriešenie už vzniknutých narušených a chorobných psychických prejavov |
Nedostatočné poznanie porúch psychiky a v dôsledku toho nerozpoznanie problému. Neriešenie problémov neuvedomením si a nekritičnosťou voči problému, alebo z nedbalosti, nehľadaním možností pre riešenie psychického nepohodlia. |
V. Medzery v hygiene:
1 |
Nedostatočná hygiena celkového životného prostredia |
Priemysel, doprava a celková produkcia plošná z ľudských sídiel znečisťujú životné prostredie. Denne sa vystavujeme ekologicky narušenému ovzdušiu, pôde, povrchovej aj podzemnej vode. A to znečistením chemickým, radiačným, biologickým, hlukovým, tepelným, svetelným, odpadovým......... Celkové životné prostredie nevieme ovplyvniť, žijeme v ňom a adaptujeme sa v ňom. Pri priveľkej záťaži z iných dôvodov ( uvedených v ostatných tabuľkách) vplyvy ekologicky znečisteného prostredia prispievajú k prekročeniu rámca adaptačných schopností nášho organizmu, čo vedie k poruchám funkcie a k poškodeniu. |
2 |
Nedostatočná hygiena bezprostredného prostredia |
Znečistené bezprostredné okolie v ktorom sa človek najčastejšie pohybuje sú domácnosť, okolie domu, vychádzkové trasy. Znečistenie býva najčastejšie : mechanické - hrubý neporiadok, rôzne druhy nánosov zbytkov a mechanických prekážok...., vyhadzovanie smetia mimo skládok, chemické – výpary z motorov, pachy v ovzduší, pálenie odpadov, v pôde nakumulované pesticídy, herbicídy, ťažké kovy, priesaky odpadových vôd a splaškov do vôd a pôdy......vyhadzovanie a vylievanie chemikálií do prostredia ( rozpúšťadlá, zbytky farieb, oleje, mazivá, ...), biologické- nedbanlivý prístup v živočíšnej výrobe, zlá manipulácia s uhynutými zvieratami, alebo iné vplyvy vedúce k rozmnoženiu hlodavcov, hmyzu a vytvárajú epidemiologickej záťaže. Veľa krát sa ľudia obťažujú hlukom a estetickým narušovaním prostredia,...... |
3 |
Nedostatočná pracovná hygiena |
Hluk, umelé osvetlenie, narušená mikroklíma vzduchotechnikou a klimatickými zariadeniami, vibrácie, ionizácia, magnetizmus, výrobné výpary, macerácia, infekčné prostredie, ohrozenie biologické rastlinami a zvieratami........ a iné bývajú súčasťou pracovného prostredia. Pri nedbanlivej ochrane a nadmernom vystavovaní sa škodlivosti týchto vplyvov, dochádza k narušeniu zdravia. |
4 |
Nedostatočná osobná hygiena |
Nedostatočná očista, neriešenie tzv. ložiskových infekcií- hlavne mŕtve zuby, chronický zápal mandlí, dutín, gynekologické infekcie, plesňové postihnutie , črevné parazitózy.....Nedostatočná ochrana pohlavného styku, pri promiskuite a nových známostiach, nedostatočná ochrana počas epidémií vírusových ochorení dýchacích a zažívacích ciest, vystavovanie sa rizikám z požitia nekontrolovaných potravín- mäso z poľovačiek, z domácich chovov, domáca výroba destilátov, nedodržiavanie hygieny pri príprave potravín, požitie exspirovaných potravín |
Správnou životosprávou vytvárame rovnováhu mechanizmov podieľajúcich sa na činnosti tela.
Primálo výživy, pohybu, relaxu a priveľa výživy, pohybu, relaxu škodí.
Potrebujeme nájsť svoj zlatý stred.
Tým, že ľudia o dôležitosti rovnováhy nevedia, alebo ju zámerne porušujú, či už pre svoju lenivosť, zaneprázdnenosť, či ľahostajnosť, prehlbujú nerovnovážny stav. Rokmi sa to postupne prejaví hormonálnym rozladením, sprevádzaným funkčnými poruchami, ako napríklad vysoký alebo nízky krvný tlak, vysoké hladiny cholesterolu, glukózy, veľa alebo málo žalúdočnej kyseliny, funkčné hnačky, zápchy, atd. Poruchy funkcie samo-osebe obťažujú. Ale navyše, ak ich neriešime a ďalej žijeme v zlej životospráve, poruchy funkcie sa prehlbujú a vedú až k poškodeniam tkanív a orgánov (príklad - odumieranie tkanív na dolných končatinách u cukrovkárov, diabetická slepota, infarkty, porážky,deštrukcie kĺbov,.....) no a v konečnej fáze poškodenia svojou pokročilosťou vedú k zlyhávaniu a k smrti. Pre zdravie však môžeme urobiť veľmi veľa. Ale treba začať čo najskôr. Už v detstve treba viesť deti k správnym návykom. Už v mladom veku za plného zdravia treba udržiavať čo najrovnovážnejšiu životosprávu. Keď si človek za celý svoj život zlým prístupom postupne vytvoril poškodenia na cievach srdca, cievach končatín, mozgových tepnách, poškodenia kĺbov, kostí, orgánov,...... , je ťažké v takomto štádiu tieto procesy zastaviť a otočiť. Prevencia je jedinou cestou k zdraviu.