Vyhľadávanie

Kontakt

Koučing, MUDr.Tatiana Madarászová
Bajzova 12
Bratislava
82108

+421905374584


Skype: tatianamad1

tatiana.madaraszova@gmail.com

Úvodný koučing prebieha osobným stretnutím. Úvodné stretnutie je  zadarmo. Počas úvodného osobného  stretnutia dostanete podrobnejšie informácie týkajúce sa koučingu. Budete tak  mať možnosť rozhodnúť sa, či vám ako osoba  kouča vyhovujem a či samotný koučing je pre vás tá správna cesta.

Ostatné koučingové stretnutia sú platené. Cena sa odvíja od typu a náročnosti  koučingu, dĺžky koučingového stretnutia  a na základe vzájomnej dohody. Cena koučingového stretnutia sa pohybuje od 15-35  Euro.

Prvé 2-3 stretnutia bývajú osobné. Ostatné môžu prebiehať prostredníctvom SKYPE.

Môže byť výživovým poradcom .......

20.02.2016 19:16

MUDr.Tatiana Madarászová , zo série článkov Z mojej praxe

 

Môže byť výživovým poradcom ........???? ?

 

Pracujem ako kouč  a som doktorka medicíny s mnohoročnou praxou. S mojimi klientmi riešime  vo väčšine prípadov otázky  týkajúce sa  úpravy návykov v životospráve. A to buď za účelom zlepšenia kondície a udržanie zdravia alebo  za účelom eliminovať už vzniknutý chorobný stav.

 

A teraz k položenej otázke. Môže byť výživovým poradcom každý ? 

                                                                                 Priznávam, že je do tejto otázky vložená určitá dávka irónie. Ale žiaľ, cítim to takto ironicky. Príčinou je pravdepodobne aj to, že sa za posledné roky  pričasto stretávam s tým, že do výživy radia ľudia, ktorí nemajú dostatočné vedomostné základy k tejto téme. Bez vzdelania v medicínskom obore, majú zopár kurzov o životospráve, prečítané knižky s diétami, či brožúry o výžive a to ich vedie k tomu, že sú z nich výživoví radcovia. Radia vo fit centrách, propagujú sa cez internet, vystupujú v televízii, píšu články. Opakovane ma pobúrilo čítanie toho, čo ľuďom títo poradcovia, akože „ odborne“ radia. A radia dokonca aj chorým ľuďom. V balíku mnohých, aj dobrých rád je však mnoho rád vysoko neodborných a medicínsky nesprávnych. Vyplýva to z toho, že títo ľudia nemajú poznatky o fyziológii nášho metabolizmu a ani vedomosti o tom, ako sa rozvíjajú v tele chorobné stavy. Navyše radia cez kopirák, bez ohľadu na individuálnosť u ľudí, rozdielnosť ich genetickej výbavy a rozdielnosť vplyvov sociálnych a prostredia.

Na druhú stranu, som však nie len ja presvedčená o tom, že by sa malo v oblasti hľadania správnej životosprávy podstatne viac robiť. V tomto majú títo kvázi výživoví poradcovia vo svojom komerčnom pôsobení teda aj pozitívny vplyv na to, že sa ľudia čoraz viac sebou zaoberajú, že pracujú na tom, aby neboli obézny a chorí. Lenže vplyvom prísunu neodborných a nesprávnych informácií vzniká u ľudí zbytočný chaos o tom, čo je v životospráve správne a čo nie.  

                                                                                                                                                                                                                                                                                          Som zvyknutá dostávať absolutistické otázky, typu: „Tak, čo teda môžem jesť a čo nie ?“

Správnejšia otázka by však bola: Koľko a čoho môžem zjesť ? Je to však na ďaľšie poznávanie.

 

Vzhľadom na to, že práve neprimeraná životospráva a v nej neadekvátny spôsob výživy nesú najväčší kus zodpovednosti za poruchy nášho zdravia, je veľmi dôležité poznať spôsoby, ako lepšie zobrať svoje zdravie do vlastných rúk. A to  lepším regulovaním  životosprávy- optimálnou výživou, optimálnym pohybom a optimálnym relaxom, a týmto tak nedovoliť chorobným stavom sa plne rozvinúť. Choroby sa väčšinou vyvíjajú postupne, dlhodobo nesprávnym zaobchádzaním s našim ľudským organizmom. Choroby neskáču na nás len tak. Vyvíjajú sa niekedy aj roky a majú svoje zákonitosti rozvoja. Aj tie infekčné.

Je na nás, či budeme viesť život vedúci k chradnutiu a k chorobe alebo či budeme plní energie a dožijeme sa staroby v zdraví, bez hrstí liekov na nočnom stolíku. Je naozaj smutné, že ľudia vo veku 50 rokov prekonávajú mozgové porážky a srdcové infarkty. A že poväčšine šesťdesiatnici sú starci šuchtajúci nohami a lapajúci po dychu. Veľký výskyt cukrovky typu II s hororóznym priebehom vedúcim k amputáciám nôh a slepote je ďalším  dôkazom toho, ako títo postihnutí ľudia nesprávne žili a zle sa stravovali.

Žijeme v dobe, keď vedecko-technický rozvoj je na dosť vyspelej úrovni. Máme veľa poznatkov a väčšinu vecí si už vieme vysvetliť. Medicína je tiež na slušnej úrovni. Rieši už vzniknuté poruchy zdravia. Používa  lieky, ktoré majú aj veľa negatívnych vplyvov alebo chirurgické, či rôzne invazívne metódy.Tomuto všetkému sa dá však vyhnúť, keď sa človek zavčasu spamätá a začne hľadať  optimálne cesty k vytvoreniu rovnováhy vo svojom tele.

A tak sa dostávame zase späť  a môžeme si opäť položiť otázku.  Môže byť výživovým poradcom každý ?                                                                                                                                                                       Odpoveď je na  vás..   


Tvorba web stránok zdarma Webnode